TELEFOANE UTILE
Primar: 0722.676.161
Viceprimar: 0722.220.518
Secretar: 0720.529.580
Tel/Fax: 0244.485.012
0244.485.500
Email:
primaria_sirna@yahoo.com
AUDIENTE
Primar: Luni: 900-1300
Viceprimar: Marti: 900-1300
Secretar: Vineri: 1000-1300
Program
Luni-Joi:  800-1600
Vineri: 800-1300
Biblioteca

Biblioteca Comunala Sirna:  Program de functionare 08:00 - 16:00 (Marti - Sambata) 

Adresa: sat Sirna, strada Principala, nr. 151, comuna Sirna, judet Prahova,

Telefon: 0244485285  , E-mail: biblioteca.sirna@yahoo.com

 

COMUNA ȘIRNA ÎN TOPUL LOCALITĂȚILOR

 CU SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ

 

Fără să știm, roadele Bibliotecii Comunale Șirna au început să fie strânse în coșul Biblionet încă din anul 2011, când au fost aduse în instituția noastră calculatoare și alte echipamente prin Programul Național Biblionet - lumea în biblioteca mea, astfel că, toamna lui 2013, care marchează finalul implementării acestui program, este una bogată  pentru noi.

     Ajutată fiind de noile tehnologii, biblioteca noastră a avut curajul inovării, propunând utilizatorilor și partenerilor proiecte inedite în sfera socială și educațională și dezvoltând noi servicii. Acesta a fost și motivul pentru care, în semn de recunoaștere și apreciere a eforturilor făcute, Biblioteca Comunală Șirna a fost invitată la două evenimente importante în lumea bibliotecilor publice din România, și nu numai:

 * Atelierele profesionale organizate de Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” GALAȚI - CENTRU DE EXCELENȚĂ - în perioada 3-5 septembrie 2013;

                                                           Atmosfera extrem de călduroasă în care am fost întâmpinați de către domnul Ilie Zanfir, director al Bibliotecii Județene ”V.A.Urechia” Galați și de către doamnele bibliotecare Titina Maricica Dediu și  Geta Eftimie

Conferința profesională ”FUTURE LIBRARIES” din cadrul seriei de evenimente ”FUTURE COMMUNITIES. OPEN INNOVATION FAIR”, organizate de Echipa Biblionet și găzduite de Biblioteca Națională a României - în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie 2013.

                                                           Doamna Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală pe scena Future Communities, în prima zi a conferinței, la Biblioteca Națională a României

La atelierele profesionale și sesiunile demonstrative organizate de Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” Galați în cadrul proiectului “Biblioteca Judeţeană Galaţi – Centrul de Excelenţă pentru Servicii oferite adulţilor cu vârsta cuprinsă între 41-60 de ani”, finanţat de Fundaţia IREX, au participat 26 de bibliotecari de la biblioteci publice din țară, din județele Gorj, Argeş, Prahova, Mehedinţi, Bucureşti, Bacău, Neamţ, Dâmboviţa, Caraş Severin, Cluj, Ialomiţa și Arad.

                                                           La Biblioteca Județeană ”V.A.Urechia” Galați, împreună cu colegii mei bibliotecari

Din Prahova au mai fost invitate și au luat parte la eveniment colegele mele Carmen-Mădălina Lică de la Biblioteca „Mircea Iorgulescu” din Valea Călugărească și Elena Miculeasa de la Biblioteca Comunală Aricești. Beneficiul pentru bibliotecile noastre a fost diseminarea bunelor practici din sfera serviciilor noi de bibliotecă, îmbogățirea portofoliului de idei bune de pus în practică în fiecare instituție.

                                                           În cadrul atelierelor profesionale, desemnată de echipa mea să prezint ideea unui nou serviciu de bibliotecă

În perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2013, Biblioteca Comunală Șirna a fost invitată de Echipa Biblionet România să participe la Conferința ”Future Libraries” dedicată profesioniștilor din bibliotecile publice. Această conferință a făcut parte din seria de evenimente organizate de Biblionet și găzduite de Biblioteca Națională a României, desfășurate sub denumirea “Future Communities. Open Innovation Fair”.

“Future Communities. Open Innovation Fair” a fost primul târg de inovație pentru comunitățile de mâine din România, o platformă de întâlnire pentru autorități, sector privat, start-ups și societate civilă pe subiectul dezvoltării comunităților prin intermediul tehnologiei. În acest context, Conferința ”Future Libraries” plasează biblioteca în centrul comunității viitorului, concentrând în trei zile prezentări de bune practici, abordări pentru servicii și programe durabile și ateliere practice, pe o tematică diversă: servicii noi, modele de lucru în parteneriat, advocacy, impact și învățare pe tot parcursul vieții.

                                                          La Biblioteca Națională a României, alături de doamna Mihaela Radu, director al Bibliotecii Județene ”N. Iorga” Ploiești

Evenimentul s-a bucurat de o participare de excepție: Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală, Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi alţi şefi de instituţii şi multinaţionale din România.

            Din județul Prahova au fost invitate la eveniment două instituții: Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești și Biblioteca Comunală Șirna, astfel că delegația județului Prahova a fost alcătuită din:

 - Mihaela Radu, director al Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga”  Ploiești și coordonator al Programului Biblionet - lumea în biblioteca mea în județul Prahova;

 - Loredana Stanciu, bibliotecar trainer în Programul Biblionet de la Biblioteca Județeană;

 - Roxana Dascălu, bibliotecar trainer în Programul Biblionet de la Biblioteca Județeană;

 - Iuliana-Camelia Pîrvu, responsabil de bibliotecă la Biblioteca Comunală Șirna.

                                                         Delegația de bibliotecari din Prahova

Temele de discuţii au fost: Educația în România: pregătirea pentru viitorul digital, Politicile de e/guvernare: transparență și eficiență în administrația publică, Tehnologie și sănătate: beneficiile tehnologiei pentru un sistem integrat de servicii pentru sănătate și Bibliotecile publice: puncte de acces la informație și tehnologie și politici de e/guvernare pentru cetățeni (exemple locale și internaționale).

În data de 1 noiembrie 2013, în Aula Ministerului Culturii, Loredana Stanciu de la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești, în cadrul sesiunii ”Eforturi pentru durabilitate în bibliotecile publice românești”, a prezentat materialul ”Impactul tehnologiei în mediul rural”, folosind și exemple de bună practică din Biblioteca Comunală Șirna.

A fost inaugurată expoziția ”Future Communities” şi prezentată viziunea şi strategia Agendei Digitale pentru Europa şi România. Conferinţa a fost una de încheiere a programului Biblionet în România, ocazie cu care a fost evidenţiat rolul programului Global Libraries al Fundaţiei “Bill & Melinda Gates” în dezvoltarea bibliotecilor publice din lume, şi activitatea Fundaţiei IREX (International Research and Exchanges Board) în România, în cadrul Programului Biblionet.

Concluziile Conferinţei au aparţinut lui Bruce P. Kleiner, consilier pentru Presă şi Cultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Doinei Popa, fost preşedinte ANBPR şi lui Paul-Andre Baran, director Biblionet.

                                                         La Conferința ”Future Libraries”, alături de domnul Paul-Andre Baran, director Biblionet România și de doamna Mihaela Radu, director al Bibliotecii Județene ”N. Iorga”Ploiești

Participarea la aceste evenimente a fost extrem de importantă, ajutând la promovarea imaginii localității noastre, aducând comuna Șirna între primele localități din țară în materie de biblioteci publice.

 Biblioteca Comunală Șirna a reușit să se evidențieze la nivel național, fiind în atenția forurilor superioare din țară, care au apreciat eforturile întreprinse pentru implementarea unor servicii noi în bibliotecă, exemplul dat în aceşti ani de biblioteca noastră fiind considerat unul pozitiv şi demn de urmat şi de alte biblioteci.

Primăria și Consiliul Local Șirna au susținut Biblioteca pentru a lua parte la aceste activități importante, la care costurile au fost suportate de către organizatori, neimplicând cheltuieli de la bugetul local.

Nicolae Iorga spunea: ”Fă-ți datoria oricând. Totdeauna va fi cineva care să te vadă: tu însuți”. În urma invitațiilor la aceste evenimente de importanță națională desfășurate în breaslă, am înțeles faptul că noi, bibliotecarii, deși suntem cei care facem să se întâmple lucruri frumoase, inovatoare, creative în bibliotecile și în localitățile noastre, nu prea reușim să le promovăm așa cum s-ar cuveni. Poate suntem tributari modestiei, poate percepției greșite că a prezenta aspecte ale activităților desfășurate seamănă a laudă de sine.

                                                        Bibliotecari lucrând în echipă

Dar, dacă îți faci datoria astfel încât să promovezi examenul propriei conștiințe, atunci ar trebui să fie și alții care să știe despre munca ta. Și, cu siguranță, vor exista oameni care îți vor aprecia eforturile, care vor lua în seamă ceea ce faci, te vor sprijini și îți vor fi alături în viitoarele încercări. Oameni care te vor considera un partener de încredere în înfăptuirea binelui comun. Căci trebuie să înțelegem că biblioteca viitorului va exista în sufletul comunității, nu numai ca un centru de resurse. Biblioteca este locul unde putem să învățăm nu numai din cărți, ci și unii de la alții, pe tot parcursul vieții.

                                                                            Iuliana-Camelia Pîrvu, bibliotecara voastră